Documentaires

Spraak en dialoog is een specialisme van Faboem. Audionabewerking door Faboem is herkenbaar aan de aandacht voor spraak. Audio-overgangen onhoorbaar maken, versprekingen vloeiender laten lopen, heldere en verstaanbare klanken, luidheid in balans brengen door de juiste hoeveelheid compressie op de stemmen toe te passen, etc.

Daarnaast is er waar het kan ruimte voor de muziek, met als prioriteit het behoud van de spraakverstaanbaarheid. Het uitgangspunt is het behouden van de juiste balans tussen emotie en inhoud.

Onze jongens in de jungle

Tussen 1945 en 1975 vervulde in totaal zo’n 20.000 Nederlandse jongens hun diensttijd bij de TRIS (Troepenmacht in Suriname). Een aantal had een 8mm camera bij zich, waarvan er veel in de documentaire verwerkt kon worden. Componist Hielke Praagman vroeg Faboem voor de 5.1 mix van deze bijzondere documentaire. De 8 mm filmbeelden hadden geen geluid, dat hebben we allemaal achteraf toegevoegd.

IMDB

An Ocean Story

Sander van Weert

We volgen filmmaker Sander van Weert, bioloog Nanne van Hoytema en Thomas van Thiel (mede-oprichter van By The Ocean We Unite) die spreken met experts en lokale initiatieven over de gevaren die onze oceanen bedreigen. De voice-over is bij Faboem opgenomen. Verder is de sounddesign en 5.1 surround en stereo mix door Faboem gedaan.

Première Tuschinski 14 november 2019

IMDB

Hoppezak

Voor deze mooie en bij vlagen erg grappige documentaire over het bijzondere familiebedrijf ‘Hoppezak’, verzorgde Faboem de 5.1 mix voor in de bioscoop en de stereo R128 mix voor op TV.

The Lucky Ones

In deze documentaire vertelt een aantal duurzame ondernemers over hun ervaringen. Over ondernemen, succes en geluk. En uiteraard over duurzaamheid.

Met o.a. Dopper, Armed Angels en Wakawaka.

Closer to Maarten

Winnaar Scenecs Dutch Golden Stone-Award Beste Documentaire 2017

Regisseur Raymond Grimbergen volgt vader (Jaap) en zijn zoon (Hein) op zoek naar hun in 1999 in India verdwenen zoon/broer Maarten. De opnames waren vaak onder moeilijke omstandigheden gemaakt, waardoor er veel audiorestauratie nodig was.

IMDB

De Pont Museum 

Maarten de Kroon & Jeanne van der Horst

Naast een reguliere stereo mix maakte Faboem ook een 3.0 mix voor in de bioscoop. Doordat er gedurende een lange periode gefilmd werd, was het soms lastig de zeer verschillend klinkende opnames bij elkaar te laten passen. Hierbij heb ik veel gebruik gemaakt van iZotope RX7 advanced voor ruisonderdrukking en om hinderlijke achtergrond geluiden te verminderen.

Breekbaar als glas (winnaar CampusDoc 2016)

Anne van Riel en Jessica Buijs

Deze studenten documentaire was wat betreft audio restauratie een uitdaging, maar het is uiteindelijk erg mooi geworden. Een terechte winnaar van CampusDoc 2016.

Restauratie Domtoren – Steigeren 

RTV Utrecht

Een erg interessante inkijk in het restauratie proces van de bekende Domtoren in Utrecht. Hiernaast is het eerste deel van de documentaire reeks te zien. Het tweede, derde en vierde deel zijn ook door Faboem audionabewerkt.