Animatie

Sounddesign is het verschil tussen een mooie animatie en een animatie die je beleeft.

Sounddesign is bij uitstek geschikt om een animatie een diepere laag te geven. Net als muziek spreekt sounddesign het gevoel aan. Door middel van sounddesign kun je iets tot leven wekken. Een komisch effect bereiken. Een sfeer oproepen. Ruimte en tijd bepalen.

Een geanimeerd karakter, dat door middel van foley menselijke geluiden maakt, spreekt meer aan dan een animatie met alleen muziek en komt (gevoelsmatig) dichterbij.

Bij een animatie is er per definitie geen bestaand geluid. Al het beeld is bedacht en dat geldt ook voor audio. Maar bij video opnames kan het ook nodig zijn sounddesign toe te passen. Denk aan drone shots waar de camera te ver van het onderwerp is om het geluid op te nemen. Of bij natuuropnames met een tele- of macro lens.

Faboem maakt voor het sounddesign gebruik van een uitgebreide collectie geluidseffecten in combinatie met op maat gemaakte foley opnames.

444 jaar

Tom van der Heiden

Ter promotie van het 444 jarige bestaan van de Universiteit Leiden, maakte animator en grafisch vormgever Tom van der Heiden deze animatie. De gehele geluidsproductie is door Faboem gedaan. Het casten van de voice-over, de muziekselectie, het sounddesign en uiteraard de mix. Een erg leuke klus in de eigen stad.

Deep Down Filmtrailer

“Deep Down” een script voor een korte 2D animatie over de jonge surfer Milo, die na een surfongeluk zijn zelfvertrouwen en vertrouwen in de zee kwijtraakt. Totdat hij een magische draak tegenkomt. Deze animatie is een afstudeerproject van Nadine van Baarsen. Nadine is Cum Laude afgestudeerd aan AKV St. Joost in Breda.

Music: Federico Solazzo

Sounddesign en mix: Faboem

Nalta Consultancy – Internet of things

De voice-over was het enige geluid wat aangeleverd was door de klant. Het hoofdkarakter in de animatie heeft een vriendelijke en aansprekende persoonlijkheid waar een passend geluid bij is gevonden. Daarnaast is er een hele onderwater soundscape gecreëerd, met enige ruimte voor grappige geluidsaccenten, wat goed werkte met de animatie stijl en de ‘tongue in cheek’ voice-over. Al met al een zeer geslaagd sounddesign project.

GONG intro animatie 

In deze animatie zie je een beer met een kettingzaag. Maar GONG wilde dat het niet te eng werd. Verder staat het merk voor high-tech. Dus een combinatie van digitale geluiden met echte instrumenten gaf de juiste balans. Het kettingzaag geluid is een basgitaar, heftig bewerkt met audio-effecten.

Wij zijn de Nationale ombudsman

Vadding

In deze animatie wordt uitgelegd wat de Nationale ombudsman voor je kan betekenen. De voice-over is aangeleverd door de Nationale ombudsman, de animatie is geproduceerd door Len Blonk van Vadding. Dit serieuze onderwerp vroeg om subtiel sounddesign. Dus geen vette impactvolle ‘whooshes’ en ‘hits’, maar warme en organische klanken.

ContentBase 

Max Vellinga  

Als eerste hebben we de voice-over stem gecast. De vriendelijke en betrouwbare stem past goed bij de muziek. Deze uitleganimatie komt verder echt tot leven door het sounddesign en de foley. Bij de mix is extra aandacht besteedt aan dat alle geluiden goed te horen zijn, zonder elkaar in de weg te zitten.

Vluchtelingenwerk Asielprocedure

Mr. Lee

Een uitleganimatie van 10 minuten interessant houden. Dat kan met sounddesign. De animatie moest in 11 talenversies gemaakt worden, dat was een behoorlijk uitdaging. Het was ook belangrijk om rekening te houden met culturele en persoonlijke gevoeligheden van vluchtelingen. Daarnaast wilde de klant dat zonder gebruik van muziek toch dat er met geluiden een emotionele lading aan scènes gegeven werd. Al met al een mooi project.

Leiden 444 Wrap-up

Tom van der Heiden

In 2019 bestond de Universiteit Leiden 444 jaar. Deze animatie van Tom van der Heiden laat zien hoe dat gevierd is. Sound Design door Faboem en Melvin Rijlaarsdam. Mix door Faboem.