Sounddesign

Sounddesign is het verschil tussen een mooie animatie en een animatie die je beleeft. Sounddesign is bij uitstek geschikt om een animatie een diepere laag te geven. Net als muziek spreekt sounddesign het gevoel aan. Door middel van sounddesign kun je iets tot leven wekken. Een komisch effect bereiken. Een sfeer oproepen. Ruimte en tijd bepalen. Een geanimeerd karakter, dat door middel van foley menselijke geluiden maakt, spreekt meer aan dan een animatie met alleen muziek en komt (gevoelsmatig) dichterbij. Bij een animatie is er per definitie geen bestaand geluid. Al het beeld is bedacht en dat geldt ook voor audio. Maar bij video opnames kan het ook nodig zijn sounddesign toe te passen. Denk aan drone shots waar de camera te ver van het onderwerp is om het geluid op te nemen. Of bij natuuropnames met een tele- of macro lens. Faboem maakt voor het sounddesign gebruik van een uitgebreide collectie geluidseffecten in combinatie met op maat gemaakte foley opnames.

Nalta Consultancy – Internet of things

Het hoofdkarakter in de animatie heeft een vriendelijke en aansprekende persoonlijkheid waar een passend geluid bij is gevonden. Daarnaast zijn er elementen toegevoegd die extra zijn aangezet met digitale geluiden. De voice-over was het enige audio wat aangeleverd was door de klant. Aan het einde heeft het karakter een kroon op, die auditief is versterkt door klaroengeschal. Dit is uiteraard geen realistisch geluid, maar er was dus enige ruimte voor grappige geluidsaccenten. Al met al een zeer geslaagd sounddesign project. Hier is de animatie te bekijken en te beluisteren.

GONG intro animatie 

In deze animatie zie je een beer met een kettingzaag. Maar GONG wilde dat het niet te eng werd. Verder staat het merk voor high-tech. Dus een combinatie van digitale geluiden met echte instrumenten gaf de juiste balans. Het kettingzaaggeluid is eigenlijk een basgitaar.

Vluchtelingenwerk Asielprocedure

Een uitleganimatie van 10 minuten interessant houden. Dat kan met sounddesign. De uitdaging was ook dat er 11 talen versies gemaakt moesten worden en dat er met culturele en specifieke vluchtelingen gevoeligheden rekening gehouden moest worden. Daarnaast wilde de klant dat zonder gebruik van muziek, er toch met geluiden een emotionele lading aan scenes gegeven werd. Een mooie uitdaging.

ContentBase 

Deze uitleganimatie komt tot leven door het sounddesign van Faboem. Ook de mix van de geluidseffecten/foley, muziek en stem is door Faboem.