Wat is audio postproductie? 

Audio post-productie, ook wel audio nabewerking genoemd, is het bewerken van geluid tot een samenhangend geheel. Door het repareren van fouten in de

audio, het toevoegen van geluidseffecten en het in balans brengen van alle geluiden wordt de impact van de audiomix vergroot. Vaak gaat het om de audiomix van een videoproductie.

Een belangrijk aspect is de spraakverstaanbaarheid. Als de kijker moeite moet doen om het gesproken woord te verstaan, gaat dat ten koste van de totale beleving en is de kijker eerder geneigd weg te zappen/klikken.

Ook een chaotische en onrustige geluidsmix leidt de kijker af en heeft een negatieve uitstraling op je hele video productie. Bijvoorbeeld hoorbare overgangen in spraak, grote volume verschillen, tikjes, storingen in geluidsopnames, ruis, overstuurd (te hard opgenomen) geluid en teveel achtergrond geluid.

Door geluidseffecten toe te voegen aan bepaalde beelden, kunnen die benadrukt worden. Een deur die dicht gaat extra aanzetten geeft een gevoel van ‘afsluiten’ en is een subtiele manier om een einde te benadrukken.

Met een goede geluidsmix versterk je de impact van je video- of audioproductie.

 

Mooi beeld verdient mooi audio.