Documentaires

Spraak en dialoog is een specialisme van Faboem. Audionabewerking door Faboem is herkenbaar aan de aandacht voor spraak. Audio-overgangen onhoorbaar maken, versprekingen vloeiender laten lopen, heldere en verstaanbare klanken, luidheid in balans brengen door de juiste hoeveelheid compressie op de stemmen toe te passen, etc.

Daarnaast is er waar het kan ruimte voor de muziek, met als prioriteit het behoud van de spraakverstaanbaarheid. Het uitgangspunt is het behouden van de juiste balans tussen emotie en inhoud.

Hoppezak

Voor deze mooie en bij vlagen erg grappige documentaire over het bijzondere familiebedrijf ‘Hoppezak’, verzorgde Faboem de 5.1 mix voor in de bioscoop en de stereo R128 mix voor op TV.

The Lucky Ones

In deze documentaire vertelt een aantal duurzame ondernemers over hun ervaringen. Over ondernemen, succes en geluk. En uiteraard over duurzaamheid.

Met o.a. Dopper, Armed Angels en Wakawaka.

Closer to Maarten

Raymond Grimbergen

Winnaar Scenecs Dutch Golden Stone-Award Beste Documentaire 2017

In deze documentaire gaan een vader (Jaap) en zijn zoon (Hein) op zoek naar hun in 1999 in India verdwenen zoon/broer Maarten. De opnames waren soms onder moeilijke omstandigheden gemaakt, waardoor er veel audiorestauratie nodig was.

De Pont Museum 

Maarten de Kroon & Jeanne van der Horst

Naast een reguliere stereo mix maakte Faboem ook een 3.0 mix voor in de bioscoop. Doordat er gedurende een lange periode gefilmd werd, was het soms lastig de zeer verschillend klinkende opnames bij elkaar te laten passen. Hierbij heb ik veel gebruik gemaakt van iZotope RX7 advanced voor ruisonderdrukking en om hinderlijke achtergrond geluiden te verminderen.

Breekbaar als glas (winnaar CampusDoc 2016)

Anne van Riel en Jessica Buijs

Deze studenten documentaire was wat betreft audio restauratie een uitdaging, maar het is uiteindelijk erg mooi geworden. Een terechte winnaar van CampusDoc 2016.

Restauratie Domtoren – Steigeren 

RTV Utrecht

Een erg interessante inkijk in het restauratie proces van de bekende Domtoren in Utrecht. Hiernaast is het eerste deel van de documentaire reeks te zien. Het tweede deel en derde deel zijn ook door Faboem audionabewerkt.